UNED Illes Balears dedica un curs al menorquí d’origen Albert Camus en el seu 60è aniversari

UNED Illes Balears dedica un curs al menorquí d’origen Albert Camus en el seu 60è aniversariEls dies 25 i 26 de setembre UNED Illes Balears dedicarà un curs al menorquí d’origen Albert Camus, en el seu 60è aniversari. El curs es podrà seguir a distància, tant en directe com en diferit.

24 de setembre de 2020

PALMA - Camus: políticas, exilios y pasiones és el títol del curs que el Centre Associat de la UNED Illes Balears dedica al filòsof, escriptor, periodista, actor i director teatral i porter de futbol Albert Camus, de família materna menorquina i visitant de Mallorca i Eivissa el 1935, en el 60è aniversari de la seva mort en accident d’automòbil (1960), als 46 anys i poc després d’haver rebut el Premi Nobel de literatura.

El curs es durà a terme els pròxims 25 i 27 de setembre, únicament a distància, tant en directe com en diferit, i es podrà seguir des de qualsevol lloc.  

El director del curs, Jordi Maíz Chacón, doctor en Història i professor-tutor de la UNED Illes Balears, serà el primer en intervenir sobreAlbert Camus, de la no violencia al anarquismo, ja que aquest autor va evolucionar des de postures pacifistes, passant per la participació a la Resistència francesa contra el nazisme, fins a acostar-se a posicions llibertàries. A continuació,  Hélène Rufat, professora de la Universitat Pompeu Fabra i presidenta de l’Associació d’Estudis Camusians, es referirà aCamus y el exilio español, ja que l’escriptor i filòsof va intervenir molt activament en favor dels republicans derrotats i es va oposar frontalment a Franco i a la resta de dictadures, de qualsevol color polític. 

La segona jornada l’obrirà Josefina Salord Ripoll, catedràtica de Llengua Catalana i Literatura (jubilada) i fins fa poc coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis, sobre Camus: Menorca, las Baleares, la lengua y cultura catalanas y el Mediterráneo, amb un recorregut pels  vincles amb aquest entorn del protagonista, nascut a l’Algèria colonial francesa i descendent de maonesos. Finalment, el periodista Francesc M. Rotger, també professor-tutor de UNED Illes Balears, amb el títol Camus: el fútbol, el teatro, la prensa y la ética, tractarà de completar el ventall amb altres vessants de la seva personalitat. 

Albert Camus (1913-1960), orfe de pare i fill d’una mare analfabeta i gairebé sordmuda, dona de fer feines, va poder estudiar gràcies a una beca, patí tuberculosi i és autor de clàssics contemporanis com L’estrany, Calígula, El mite de Sísif, L’home rebel o El primer home. Recentment ha tornat a posar-se d’actualitat la seva novel·la La pesta, pels seus paral·lelismes amb l’actual pandèmia, i els universitaris de Minsk han fet servir la seva fotografia en les protestes contra la política del president Lukaixenko. 
 

 
Properes activitats Anar a l'agenda...
Contactar
Si us voleu posar en contacte amb nosaltres per gestionar els tràmits dels diferents departaments, fer una consulta o obtenir informació, fer un suggeriment, una queixa o demanar qualsevol altra qüestió, ho podeu fer a la mateixa seu de l’Ajuntament.

Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12 registre@aj-escastell.org Carpeta Ciutadana Seu electrònica
Ajuntament des Castell